Strona g丑wna > Aktualno禼i
Aktualno禼i

  Wywiad Prasowy z Szefem Kuchni Go艣ciniec - Rafa艂em Ka艂at ...
2011-03-08 09:52:05
Wywiad przeprowadzony Dnia 8 marca 2011r.

Wywiad z Szefem Kuchni Restauracji Go艣cieniec Zamku Ders艂awa - Rafa艂em Ka艂atem.

Red. Tomasz - Pa艅stwa hotel s艂ynie z doskona艂ej kuchni. Czym przyci膮gacie szczeg贸lnie swoich go艣ci
- W szczeg贸lno艣ci daniami z tradycj膮, dania kt贸re by艂y przygotowywane przez nasze babcie to dania sprawdzone i bardzo zakorzenione w naszej tradycji Kuchni Ponidzia.
Potrawy te przygotowywane s膮 w spos贸b tradycyjny, wszystkie produkty w tych daniach s膮 pozyskane z regionu.


Red. Tomasz -Czy cz臋sto si臋ga Pan do tej偶e tradycji i tej kuchni?
- Jak najcz臋艣ciej si臋 da u Siebie w domu a w pracy ca艂y czas.


Red. Tomasz -Czym charakteryzuje si臋 kuchnia Ponidzia i jakie s膮 typowe dania?
- W kuchni Ponidzia szczeg贸lnie ceniono dziczyzn臋 i grzyby. Blisko艣膰 rzeki Nidy dawa艂o darmowy produkt jakim by艂a ryba, zielone tereny wok贸艂 rzeki Nidy by艂y pe艂ne dziczyzny: ba偶anta, kuropatwy, zaj膮ca... Lasy pe艂ne grzyb贸w: podgrzybki, borowiki, kurki, rydze, kozaki...
- Przyk艂adowe potrawy przygotowywane w naszej restauracji to: Pol臋dwiczki Ponidzia艅skie w podgrzybkach, 艢wi臋tokrzyski Gulasz na ostro, Tatar Ders艂awa z karpia, Ba偶ant Szaniecki, Nale艣niki Ponidzia, G臋sina w sosie 艢liwkowo-Selerowym, Kaczka w sosie porzeczkowym, Indyk w sosie 偶urawinowym, pasztet z zaj膮ca w zio艂ach .....itd


Red. Tomasz -Czy mo偶emy uchyli膰 r膮bka tajemnicy oczywi艣cie, o ile to tylko mo偶liwe i poda膰 naszym czytelnikom przepis na jedn膮 z takich potraw.
- Tatar Ders艂awa ( z karpia):
Sk艂adniki:karp kr贸lewski, cebula, og贸rek, jajko, s贸l, pieprz, olej z lnicy. Karp pozyskany z rzeki Nidy, oczy艣ci膰 z o艣ci i pokroi膰 w drobn膮 kostk臋 dodaj膮c przyprawy w.w. I olej z lnicy z Pi艅czowa, Og贸rek I cebul臋 kroimy w drobn膮 kostk臋. Podajemy ka偶dy sk艂adnik osobno do wymieszania przed konsumpcj膮. Dodatkowo podajemy alkohol czerpany z ziemniak贸w z Ponidzia wytwarzany w lochach Ders艂awa.


Red. Tomasz -Czy Pana zdaniem kuchnia Ponidzia mo偶e by膰 kuchni膮 dla ka偶dego - i dla tych, kt贸rzy lubi膮 tradycyjne dania i dla tych, kt贸rzy licz膮 kalorie i dbaj膮 o diet臋?
Kuchnia nasza jest bardzo przyjazna dla ka偶dego, kto chce zje艣膰 smacznie. Karta menu, zawiera dania t艂uste i wysokokaloryczne, jak i potrawy lekkie, nisko t艂uszczowe, jak np. sa艂aty z r贸偶nymi dodatkami, 艣wie偶e ryby. Karta menu zosta艂a stworzona tak, aby ka偶dy nasz klient m贸g艂 znale藕膰 co艣 dla siebie.


Red. Tomasz -Sk膮d u tak m艂odej osoby do艣wiadczenie i takie stanowisko!
- Do艣wiadczenie wzi臋艂o si臋 z miejsc, w kt贸rych pracowa艂em. Mia艂em szcz臋艣cie spotka膰 tam osoby, od kt贸rych mog艂em si臋 du偶o nauczy膰.


Red. Tomasz -Czy przygotowywanie posi艂k贸w to dla Pana hobby, praca zawodowa, czy sztuka ?
- To 艣wietne pytanie, bo wszystkie te trzy elementy po艂膮czy艂em w jednym. Na pewno uwa偶am, 偶e gotowanie jak wiele innych zawod贸w jest przede wszystkim sztuk膮, a bior膮c pod uwag臋, 偶e moja praca zawodowa jest r贸wnie偶 moim hobby, 偶yciow膮 pasj膮.


Dzi臋kuj臋 uprzejmie za rozmow臋.

Chcia艂em w dzisiejszym Dniu zaprosi膰 do Restauracji "Go艣ciniec" - Zamku Ders艂awa na specjalne menu dla Pa艅 i nie tylko i z艂o偶y膰 wszystkim Kobietom Wszystkiego najlepszego, aby u艣miech na waszych twarzach go艣ci艂 ca艂y rok.


Szef Kuchni Go艣ciniec - Zamek Ders艂awa.
Tomasz W膮dek

 Historia Zamku Ders艂awa  Dojazd  Restauracja  Catering  Pensjonat  Us艂ugi  Rezerwacja  Cennik  Uzdrowisko  Aktualno禼i   Kontakt 
Copyright © 2003-2006 Zamek Ders砤wa
Projekt realnet.pl