Stek Wołowy z Rycerskiego stołu...
Przepis:
Filet z wołowiny smażony na patelni, przyprawiony solą i dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
* Filet z wołowiny wyjąć z lodówki na minimum 10 minut przed smażeniem. Obsypać solą oraz pieprzem, wysmarować olejem. Włożyć na dobrze rozgrzaną patelnię z grubym dnem i smażyć filet przez 4 minuty z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty, aby uzyskać średnio wysmażony stek (różowe mięso w środku). Aby mięso było dobrze wysmażone, steka smażyć po 5 minut z każdej strony.
* Filet zdjąć z patelni, ułożyć na talerzu i odczekać 2 - 3 minuty przed podaniem. Na 1 minutę przed podaniem, na steku ułożyć 1 łyżkę masła. Podawać np. z ziemniakami z wody i surówki.
Smacznego !
Tomasz WÄ…dek
|