Strona g丑wna > Aktualno禼i
Aktualno禼i

  I m-ce w Konkursie na 艢wi臋tokrzysk膮 Potraw臋 Regionaln膮
2012-06-02 10:07:59
Pensjonat Zamek Ders艂awa Restauracja Go艣ciniec z daniem:
„Kaczka Pieczona Jab艂kiem ob艂o偶ona” …



Dnia 18.05.2012r. Urz膮d Marsza艂kowski Wojew贸dztwa 艢wi臋tokrzyskiego oraz Targi Kielce S.A. organizowa艂y "Konkurs na 艣wi臋tokrzysk膮 potraw臋 regionaln膮".

Szerzenie wiedzy o produktach tradycyjnych i 偶ywno艣ci wysokiej jako艣ci oraz promocja dziedzictwa kulinarnego regionu 艣wi臋tokrzyskiego- to g艂贸wny cel imprezy.

W konkursie ocenie podlega艂y potrawy regionalne zwi膮zane z regionem 艣wi臋tokrzyskim poprzez tradycyjn膮 lokaln膮 receptur臋 lub wykorzystanie lokalnych surowc贸w wpisanych na List臋 Produkt贸w Tradycyjnych z Wojew贸dztwa 艢wi臋tokrzyskiego oraz pochodz膮cych od producent贸w z Sieci Dziedzictwo Kulinarne 艢wi臋tokrzyskie.
Konkurencja by艂a ogromna jednak jednog艂o艣nie potrawa restauracji Go艣ciniec Zamku Ders艂awa zdoby艂a uznanie w艣r贸d szanownej komisji i zdoby艂a I miejsce.



Rafa艂 Ka艂at Szef Kuchni Go艣ciniec ...





Komisja ocenia艂a potrawy pod k膮tem ich wygl膮du, smaku i powi膮zania z regionem
Jak si臋 p贸藕niej okaza艂o: Kaczka Pieczona Jab艂kiem Ob艂o偶ona - jednog艂o艣nie zosta艂a przez komisj臋 wybrana jako najlepsza potrawa



Nasze stoisko cieszy艂o si臋 wielkim powodzeniem, kaczka szybko znik艂a z p贸艂miska



Nale偶y nadmieni膰, 偶e Kaczka Pieczona jab艂kiem ob艂o偶ona – to potrawa z histori膮:


Kaczka domowa (Anas domestica) by艂a ptakiem powszechnie hodo w gminie Busko – Zdr贸j, ze wzgl臋du na swoje ma艂e wymagania. „Wed艂ug spisu z 1921 roku w wojew贸dztwie kieleckim by艂o 2 272 400 sztuk drobiu. (…) Przewa偶aj膮cym gatunkiem hodowanym na terenie wojew贸dztwa kieleckiego by艂y kury, g臋si, kaczki (…)” (Kozera Andrzej „Rolnictwo wojew贸dztwa kieleckiego w latach 1918 – 1939” Kielce 2003).
Mi臋so z kaczki by艂o na terenie Ponidzia produktem luksusowym i obecnie r贸wnie偶 zachowa艂o sw贸j elitarny charakter. Kaczk臋 pieczon膮 jab艂kiem ob艂o偶on膮 podawan膮 w Restauracji Go艣ciniec, wyr贸偶nia mi贸d wielokwiatowy z We艂cza, nadaj膮cy jej swoisty smak i aromat. Dope艂nieniem potrawy s膮 jab艂ka starej odmiany Reneta z Broniny.
Danie przygotowywane jest tylko z lokalnych produkt贸w, co zapewnia jego niepowtarzalno艣膰 zmys艂ow膮.
Przepis na kaczk臋 w Restauracji Go艣ciniec pojawi艂 si臋 z chwil膮 zatrudnienia Pani Jadzi jako kucharki. Kaczka pieczona jab艂kiem ob艂o偶ona to przepis, kt贸ry ona sama doskonali艂a w swojej kuchni przez wiele lat, tak aby uzyska膰 jego niepowtarzalne walory smakowe. Kaczka pieczona jab艂kiem ob艂o偶ona w obecnej formie jest nieod艂膮cznym elementem 艣wi膮t w rodzinie Pani Jadzi.
Ponadto podaje si臋 j膮 w Restauracji Go艣ciniec tylko na specjalne zam贸wienie.

 Historia Zamku Ders艂awa  Dojazd  Restauracja  Catering  Pensjonat  Us艂ugi  Rezerwacja  Cennik  Uzdrowisko  Aktualno禼i   Kontakt 
Copyright © 2003-2006 Zamek Ders砤wa
Projekt realnet.pl