Strona główna > Aktualności
Aktualności

  I m-ce w Konkursie na Świętokrzyską Potrawę Regionalną
2012-06-02 10:07:59
Pensjonat Zamek Dersława Restauracja Gościniec z daniem:
„Kaczka Pieczona Jabłkiem obłożona” …



Dnia 18.05.2012r. Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego oraz Targi Kielce S.A. organizowały "Konkurs na świętokrzyską potrawę regionalną".

Szerzenie wiedzy o produktach tradycyjnych i żywności wysokiej jakości oraz promocja dziedzictwa kulinarnego regionu świętokrzyskiego- to główny cel imprezy.

W konkursie ocenie podlegały potrawy regionalne związane z regionem świętokrzyskim poprzez tradycyjną lokalną recepturę lub wykorzystanie lokalnych surowców wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych z Województwa Świętokrzyskiego oraz pochodzących od producentów z Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.
Konkurencja była ogromna jednak jednogłośnie potrawa restauracji Gościniec Zamku Dersława zdobyła uznanie wśród szanownej komisji i zdobyła I miejsce.



Rafał Kałat Szef Kuchni Gościniec ...





Komisja oceniała potrawy pod kątem ich wyglądu, smaku i powiązania z regionem
Jak się później okazało: Kaczka Pieczona Jabłkiem Obłożona - jednogłośnie została przez komisję wybrana jako najlepsza potrawa



Nasze stoisko cieszyło się wielkim powodzeniem, kaczka szybko znikła z półmiska



Należy nadmienić, że Kaczka Pieczona jabłkiem obłożona – to potrawa z historią:


Kaczka domowa (Anas domestica) była ptakiem powszechnie hodo w gminie Busko – Zdrój, ze względu na swoje małe wymagania. „Według spisu z 1921 roku w województwie kieleckim było 2 272 400 sztuk drobiu. (…) Przeważającym gatunkiem hodowanym na terenie województwa kieleckiego były kury, gęsi, kaczki (…)” (Kozera Andrzej „Rolnictwo województwa kieleckiego w latach 1918 – 1939” Kielce 2003).
Mięso z kaczki było na terenie Ponidzia produktem luksusowym i obecnie również zachowało swój elitarny charakter. Kaczkę pieczoną jabłkiem obłożoną podawaną w Restauracji Gościniec, wyróżnia miód wielokwiatowy z Wełcza, nadający jej swoisty smak i aromat. Dopełnieniem potrawy są jabłka starej odmiany Reneta z Broniny.
Danie przygotowywane jest tylko z lokalnych produktów, co zapewnia jego niepowtarzalność zmysłową.
Przepis na kaczkę w Restauracji Gościniec pojawił się z chwilą zatrudnienia Pani Jadzi jako kucharki. Kaczka pieczona jabłkiem obłożona to przepis, który ona sama doskonaliła w swojej kuchni przez wiele lat, tak aby uzyskać jego niepowtarzalne walory smakowe. Kaczka pieczona jabłkiem obłożona w obecnej formie jest nieodłącznym elementem świąt w rodzinie Pani Jadzi.
Ponadto podaje się ją w Restauracji Gościniec tylko na specjalne zamówienie.

 Historia Zamku Dersława  Dojazd  Restauracja  Catering  Pensjonat  Usługi  Rezerwacja  Cennik  Uzdrowisko  Aktualności   Kontakt 
Copyright © 2003-2006 Zamek Dersława
Projekt realnet.pl