Pierogi świąteczne w wykonaniu Kucharek Restauracji Gościniec Zamku Dersława...
Jadowita Rodak i Marzena Lichwała...
Technika produkcji pierogĂłw:
- Grzyby opłukać, moczyć, gotować ok 45 min odcedzić i posiekać.
- Kapustę oczyścić, pokroić na kawałki.
- Cebulę obrać, opłukać, posiekać i przesmażyć na maśle.
- Dodać kapustę, grzyby, doprawić cebulą i pieprzem, dusić ok 25 minut i ostudzić.
- Na krążki wycięte z rozwałkowanego ciasta nakładać farsz i zlepiać brzegi pierogów. Gotować przykryte, we wrzącej osolonej wodzie.
- Gdy juz wypłyna gotować jeszcze 2 - 3 minuty
- Podawać polane stopionym masłem z przesmażoną i posiekana cebulą.
Dlaczego pierogi w Święta:
- To oczywiście Polska tradycja, jak i tradycja naszego regionu.
- Wszystkie składniki do produkcji pierogów są pozyskiwane z naszego regionu Ponidzia.
Serdecznie Zapraszamy
Pensjonat*** Zamek Dersława
Restauracja „ GoĹ›ciniec „
Tomasz WÄ…dek |