Strona g丑wna > Aktualno禼i
Aktualno禼i

  Oferta Restauracji
2008-04-18 09:48:32
Tatar, z historii osady Busko-Zdr贸j....



PENSJONAT ZAMEK DERS艁AWA
RESTAURACJA „GO艢CINIEC”
W BUSKO-ZDR脫J
POLECA
TATAR Z KARPIA


Tatar Ders艂awa ( z Karpia Kr贸lewskiego)









Historia potrawy:

Tatar jako potrawa pojawi艂a si臋 na Ponidziu ju偶 w XIII wieku w czasie najazd贸w Tatar贸w. W 1241r. odby艂a si臋 bitwa pod Chmielnikiem. Po bitwie maruderzy tatarscy osiedlili si臋 g艂贸wnie w Krzy偶anowicach zak艂adaj膮c rodziny z rdzennymi kobietami, propaguj膮c spos贸b przetwarzania mi臋sa surowego. Tatar jad膮c na koniu ugniata艂 pod siod艂em mi臋so g艂贸wnie baranin臋 i tak powsta艂 Polski Tatar. Ludno艣膰 mieszkaj膮ca na Ponidziu podpatrzy艂a t臋 metod臋. T膮 nowo艣膰 艂atwo wykorzystano w 偶yciu codziennym. Najpierw tatara robiono z mi臋sa baraniego oraz z wo艂owego. Blisko艣膰 rzeki Nidy dawa艂a ludno艣ci darmowy produkt jakim by艂a ryba – g艂贸wnie karp. W restauracji Go艣ciniec Pensjonatu Ders艂awa od pocz膮tku podaje si臋 Tatara z ryb, g艂贸wnie karpia jako wspomnienie historycznych wydarze艅 tamtych dni. Rycerz Ders艂aw jako pierwszy w艂a艣ciciel da艂 pocz膮tek historii osady i dalej w restauracji Go艣ciniec przenosi wzorce starych technologi, przyk艂adem jest Tatar Ders艂awa z karpia.
Tomasz W膮dek

 Historia Zamku Ders艂awa  Dojazd  Restauracja  Catering  Pensjonat  Us艂ugi  Rezerwacja  Cennik  Uzdrowisko  Aktualno禼i   Kontakt 
Copyright © 2003-2006 Zamek Ders砤wa
Projekt realnet.pl