Strona główna > Aktualności
Aktualności

  Oferta Restauracji
2008-04-18 09:48:32
Tatar, z historii osady Busko-Zdrój....



PENSJONAT ZAMEK DERSŁAWA
RESTAURACJA „GOŚCINIEC”
W BUSKO-ZDRÓJ
POLECA
TATAR Z KARPIA


Tatar Dersława ( z Karpia Królewskiego)









Historia potrawy:

Tatar jako potrawa pojawiła się na Ponidziu już w XIII wieku w czasie najazdów Tatarów. W 1241r. odbyła się bitwa pod Chmielnikiem. Po bitwie maruderzy tatarscy osiedlili się głównie w Krzyżanowicach zakładając rodziny z rdzennymi kobietami, propagując sposób przetwarzania mięsa surowego. Tatar jadąc na koniu ugniatał pod siodłem mięso głównie baraninę i tak powstał Polski Tatar. Ludność mieszkająca na Ponidziu podpatrzyła tę metodę. Tą nowość łatwo wykorzystano w życiu codziennym. Najpierw tatara robiono z mięsa baraniego oraz z wołowego. Bliskość rzeki Nidy dawała ludności darmowy produkt jakim była ryba – głównie karp. W restauracji Gościniec Pensjonatu Dersława od początku podaje się Tatara z ryb, głównie karpia jako wspomnienie historycznych wydarzeń tamtych dni. Rycerz Dersław jako pierwszy właściciel dał początek historii osady i dalej w restauracji Gościniec przenosi wzorce starych technologi, przykładem jest Tatar Dersława z karpia.
Tomasz Wądek

 Historia Zamku Dersława  Dojazd  Restauracja  Catering  Pensjonat  Usługi  Rezerwacja  Cennik  Uzdrowisko  Aktualności   Kontakt 
Copyright © 2003-2006 Zamek Dersława
Projekt realnet.pl